ELLE

Indiana Roma Voss en Lois Cohen leggen vrouwelijke stereotypes en klassieke iconen onder de loep.

Deze fotografietentoonstelling wil je zien

Indiana Roma Voss en Lois Cohen leggen vrouwelijke stereotypes en klassieke iconen onder de loep.

ODALISK.jpg

De roze Power Ranger, maar dan gesluierd. Een borstvoedende Maria met armen vol tatoeages. De Griekse godin Venus, die spierballen heeft waar Johnny Bravo een puntje aan kan zuigen. Het is duidelijk: dit zijn beroemde vrouwbeelden, maar dan net even anders. En dat is een understatement.

MARY.jpg
VENUS.jpg

Wat een metamorfose

De foto's komen uit de serie Metamorphosis: een samenwerking tussen fotograaf Lois Cohen en stylist Indiana Roma Voss, winnaar van de ELLE Style Award 2016. Alle beelden spelen met stereotype vrouwbeelden, religieuze en kunsthistorische symboliek, iconen uit de (pop)cultuur en moderne ideeën over het vrouwelijk lichaam en feminisme. 

Het resultaat zijn krachtige werken die je een nieuwe perceptie geven op, en laten nadenken over, de verbeelding van vrouwfiguren door de tijd heen en wat het vandaag de dag betekent om vrouw te zijn. Want dat is nogal wat.

Gouden vrouw

Voss en Cohen werkten eerder samen aan de serie Local Angels, dat excentriciteit vierde. Metamorphosis gaat een stap verder: ook hier zijn de modellen alles behalve onopvallend, maar de extra laag die archetypische afbeeldingen ombuigt, geeft extra stof (en extra naaktheid) tot nadenken.

GOLDFINGER.jpg

Want waarom worden vrouwelijke helden in de Westerse cultuur eigenlijk vrijwel altijd slank en blank afgebeeld? Wat zegt dat over onze (schoonheids)idealen en onze ideeën over gender, cultuur en seksualiteit? En waarom zou Marilyn Monroe eigenlijk geen okselhaar kunnen hebben of een Bondgirl een maatje meer?

Gaat dat zien

Metamorphosis herinterpreteert klassieke iconen maar is niet belerend. De esthetische en modische beelden geven eerder ruimte tot discussie en vieren diversiteit in al haar vormen en kleuren. Wie de hele serie wil zien, kan van 19 mei tot 10 juni terecht in de Melkweg Expo in Amsterdam.

Schermafbeelding 2018-11-14 om 00.20.42k